TERCER SEMINARI WEB “NEUROCIÈNCIA PER APRENDRE”
Dimarts vàrem continuar amb el Cicle de Seminaris web del CEIB 2023/24 “Aprenentatges i reflexions compartides III” i vàrem comptar amb la col·laboració d’un ponent de luxe, David Bueno i Torrens, qui va presentar la seva conferència “Neurociència per aprendre“.
La presidenta va iniciar la sessió donant la benvinguda a tots i totes les participants al Seminari i va explicar que l’objectiu d’aquest Cicle és crear espais per compartir experiències, aprendre, debatre sobre qüestions i temàtiques que ens preocupen a tots els integrants dels diferents sectors de la comunitat educativa i molt especialment als docents als qui va agrair l’esforç per actualitzar la seva formació i aplicar els nous coneixements al seu dia dia a les aules. També va comentar que hem triat el format telemàtic per afavorir la participació de totes les illes i crear ponts entre els diferents sectors per propiciar el consens, la col·laboració i la feina en comú, ja que ho consideram imprescindible per caminar junts en la millora de la qualitat i l’excel·lència educativa de tot l’alumnat, prioritzant el benestar i la bona convivència dins els centres i posant molt d’èmfasi en l’equitat del sistema.
A continuació, la presidenta va donar la paraula a Antoni Salvà, docent, conseller del CEIB i representant del Col·legi de Docents qui va presentar el ponent fent lloança de la seva trajectòria acadèmica i professional, centrada en la genètica del desenvolupament i la neurociència i la seva relació amb els processos d’aprenentatge: David Bueno és Doctor en Biologia, fundador de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st i professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. Ha estat també investigador a la Universitat d’Oxford i ha realitzat estades a altres universitats i centres de recerca europeus i estatunidencs. Col·laborador a diversos mitjans de comunicació. Assessor en temes de neuroeducació de la UNESCO. Guanyador de diversos premis, entre els quals cal destacar el Premi Joan Lluís Vives per “Hereta’t. Com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia”, i el premi Angelo Zanibelli per “El cervell de l’adolescent”.
En la seva ponència, David Bueno va parlar de com l’estat emocional en els aprenentatges contribueix a la visió que tenim del món, i també de com pot ser el món que generem. El cervell és l’òrgan de la pensa, on es generen i gestionen tots els nostres comportaments. És també el lloc on resideix la memòria, tot allò que hem après i les experiències viscudes que, per algun motiu, mereixen ser recordades. És un òrgan plàstic i mal·leable, que es va adaptant a un entorn dinàmic i canviant, profundament incert. Aprendre enriqueix la vida mental, però l’estat emocional amb què vivim els aprenentatges determina la seva eficiència, de cara al futur.
Aquí compartim amb vosaltres el vídeo de la conferència:
La presidenta va agrair a David Bueno i Antoni Salvà la seva disposició a col·laborar amb el CEIB i als participants la seva assistència.
Una conferència molt enriquidora, tots i totes vàrem quedar amb ganes d’aprendre molts més aspectes i la valoració general va ser unànimement molt positiva.
JUNTS FENT COMUNITAT EDUCATIVA!!