JORNADA FORMACIÓ PROFESSIONAL: NOU MODEL, NOVES OPORTUNITATS

Last Updated: novembre 6, 2024By

Dia 18 d’octubre, el CEIB va organitzar una Jornada formativa, a la sala d’actes de Son Lledó (UIB), dirigida principalment a docents i equips directius dels centres d’FP, però també obert a tota la comunitat educativa, amb el títol: “Formació Professional: nou model, noves oportunitats”. A aquesta jornada també varen poder assistir, per videoconferència, professionals de les altres illes, Menorca, Eivissa i Formentera.

La presidenta del CEIB, la Sra. Pepita Costa Tur, va encetar la jornada donant la benvinguda a tots els assistents i agraint la presència de la directora general de Formació Professional de la Conselleria d’Educació i Universitats, la Sra. Maria Isabel Salas, que va inaugurar la jornada.

 

Tot seguit, amb l’objectiu de conèixer les novetats de la nova llei i d’analitzar els reptes i les dificultats que se’n poden derivar, vàrem comptar amb la participació de la subdirectora general de Promoció Dual i Relacions amb l’Empresa del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports, la Sra. Yolanda González Sánchez, que amb la seva presentació compartí els aspectes més destacats d’aquesta llei.

 

A continuació, el Sr. José Manuel Martínez Onieva, director de l’Institut de Qualificacions Professionals de les Illes Balears, i el Sr. Joan Antoni Martín Haces, cap del servei d’Oferta Formativa i Infraestructures, exposaren la normativa que regularà aquests canvis i com es durà a terme l’aplicació de la nova llei a la nostra comunitat i les implicacions en el sistema educatiu de les Illes Balears.

 

Seguidament, va ser el torn dels dos representants de Tknika, centre d’investigació i innovació aplicada a la Formació Professional, impulsat per la Viceconselleria de Formació Professional del Departament d’Educació del govern Basc, el Sr. Alberto Arrizabalaga i la Sra. Pilar Alonso, director de l’àrea 2: gestió de la complexitat i directora de l’àrea 5: innovació aplicada a entorns estratègics, respectivament. Ambdós ens varen brindar models i estratègies que es treballen a la seva comunitat  amb la presentació “Del Concepte a la Realitat: Innovació i emprenedoria en temps de canvi”.

Tot seguit es va donar pas a la Sra. Cristina Julià, representant de la Cambra de Comerç de Mallorca, responsable de l’àrea de formació, la qual esposà quin paper hi pot jugar la Cambra de Comerç, com a entitat intermediària, en l’assessorament i suport a les empreses perquè aquestes s’involucrin en la Formació Professional, i facilitar així la relació de les empreses  amb l’administració i els centres educatius.

 

 

Finalment, la sessió del matí va acabar amb la realització d’una taula de debat, conduïda per la Sra. Noemi Garcies, cap del Departament d’Imatge Personal del CIFP Francesc de Borja Moll, formada pels participants anteriors, i on es van afegir la cap d’estudis de l’IES Algarb d’Eivissa, la Sra. Mari Carmen Escandell, i el representant del Departament d’Inspecció Educativa, el Sr. Juan José Rey. Durant tot el matí, els assistents podien accedir a un formulari a través del qual introduïren les qüestions i reflexions que es varen posar sobre la taula en aquest moment de debat.  

Després de la pausa del dinar, vàrem comptar amb la presència del Sr. Mateu Suñer Servera, secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, i de la Sra. Neus Riera Estarellas, directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa.

El Sr. Mateu Suñer aprofità per agrair la convidada i l’organització d’aquesta jornada davant les novetats que es produiran en aquesta etapa educativa. Va expressar també el seu interès per la ponència que tot seguit es va exposar per conèixer de primera mà el que pensen els centres en aquest moment de canvis. Va afegir que des de la Conselleria d’Educació s’està fent feina sobre el nou pla d’infraestructures i en el desenvolupament dels nous currículums de l’FP.

Seguidament, va ser el torn de la ponència “La pràctica docent i la prevenció de l’abandonament a l’FP”, a càrrec de la Dra. Carme Pinya Medina, professora titular d’Universitat i membre del Laboratori de Recerca i Innovació en l’FP, explicant el marc del projecte, els seus resultats i l’aplicació en els centres. Aquest va ser un projecte estatal que finalitzà el 2023, però que els centres li han donat continuïtat fent feina conjunta amb la UIB. 

Varen acompanyar aquesta exposició dos representants dels centres que duen a terme aquest projecte, el Sr. Fèlix Coll, coordinador d’etapa d’FPB d’Es Liceu, i la Sra. Carme Santamaria, cap d’estudis del CIFP Juníper Serra, que varen compartir l’experiència duta a terme als seus centres.

Per acabar la jornada es va dur a terme una taula rodona, moderada pel Sr. Iñaki Monge, membre del CEIB, formada per la Sra. Carme Pinya, el Sr. Jesús Martínez, director del Centre de Formació, Innovació i Desenvolupament de l’FP, el Sr. Antoni Garau, president de l’associació de directors de CIFP, la Sra. Berta Oliva, directora de l’IES Algarb, la Sra. Xisca Sureda, cap d’estudis d’FP d’Es Liceu i la Sra. Catalina Bibiloni, representant de l’STEI.

Tots ells varen anar intervenint sobre diverses temàtiques que es donen a l’etapa d’FP, com poden ser l’atenció a la diversitat, l’orientació, el pla d’acció tutorial, etc., aportant les seves experiències i reflexions. 

Des de la primera fila de la sala, altres representants de les famílies, de l’alumnat i del professorat varen intervenir per compartir la seva visió i les seves reivindicacions pel que fa als temes tractats.

Una jornada que pensam va ser molt profitosa i on vàrem tenir ocasió de parlar i debatre sobre aspectes molt importants.